Skip to main content

Naše voće - Župa Nikšićka

Na prostoru bivše zemljoradničke zadruge "Župa" u Župi nikšićkoj, izgradili smo moderni višegodišnji intenzivni zasad jabuke i višnje. U periodu od pet godina, na imanju površine 44 hektara podignuta je plantaža po najsavremenijoj trenutno dostupnoj tehnologiji.

Primarna proizvodnja

Na površini od 35 hektara, intenzivni zasad jabuke zastupljen je u sortama gala, fudži, crveni i zlatni delišes i greni smit. Pogon za kalibraciju obezbjeđuje sortiranje ploda po svim bitnim karakteristikama.

Prerada

Na modernoj liniji za hladno cijeđenje soka, austrijskog proizvođača Kreuzmayr, proizvodimo sokove od naše jabuke, kao i drugog voća i povrća. Sokovi brenda `Naše voće` prodaju se u svim većim marketima u Crnoj Gori.

Čuvanje ploda

Dugoročno čuvanje svježine jabuke obezbjeđuje najsavremenija i jedina ULO (ultra-low-oxygen) rashladna komora u Crnoj Gori. Rad ULO komore je strogo kontrolisan jer upravlja atmosferom u štićenom prostoru gdje se mijenja struktura vazduha.

Tehnologija

Tehnologija gustog zasada potiče iz okoline Bolcana (Bolzano) u Italiji. Ogleda se u gustom sklopu rasporeda sadnica na rastojanju od 60-100cm, modernom sistemu za navodnjavanje i fertirigaciju, kao i postojanju protiv-gradne mreže.